menu sluiten
zoek terug
terug

Nieuwe bootverbinding naar RDM

Nieuwe bootverbinding naar RDMPer 1 januari 2022 verandert het vervoer over water naar RDM Campus; lijn 18 van de Waterbus – de halfuursverbinding vanaf haltes Erasmusbrug, Sint Jobshaven en Katendrecht – wordt uit de vaart genomen en vervangen door een nieuwe verbinding van Watertaxi Rotterdam. Vanaf halte Marconistraat in Merwe-Vierhavens (M4H) gaan uitstootvrije, elektrische watertaxi’s-XL ieder kwartier naar en van RDM/Heijplaat varen.

Aanbesteding
De wijzigingen zijn het gevolg van een aanbesteding van gemeente Rotterdam, het Havenbedrijf Rotterdam en Metropoolregio Rotterdam Den Haag. Zij besteden het vervoer over water uit aan marktpartijen. In de nieuwe situatie willen de opdrachtgevers aansluiten bij de maatschappelijke opgave om minder fossiele brandstoffen te gebruiken en daarom is de eis gesteld dat het vervoer vóór 2030 emissieloos moet zijn. De nieuwe, 50-persoons watertaxi’s-XL die naar RDM varen zijn dit nu al. Dit draagt bij aan duurzame mobiliteit in de stad en een gezondere leefomgeving.

Route en reistijd
Voor onze studenten en medewerkers betekent de nieuwe bootverbinding een verandering in hun reispatroon. De nieuwe boten vertrekken ieder kwartier, in plaats van elk half uur. In de spits en op piekmomenten is er bovendien meer capaciteit beschikbaar, in de vorm van een extra watertaxi-XL(150 in plaats van 127). Op momenten dat het onderwijs laat in de avond eindigt, worden er extra watertaxi’s voor Academiestudenten ingezet.

Fietsen
Tijdens de ochtend- en avondspits wordt een fietsveer ingezet. Dit veer vaart op werkdagen tussen 07:00 en 09:30 uur en tussen 16:00 en 18:30 uur. Er kunnen ca. 30 fietsen mee. Op de overige tijden kunnen helaas geen fietsen mee op de boot. Bij halte Marconistraat – die wordt vernieuwd en uitgebreid – zijn fietsenrekken geplaatst. Ook komt er een deelfietsenvoorziening en is er voor medewerkers de mogelijkheid hun fiets te stallen bij onze M4H-locatie ‘Het Wybertje’, schuin tegenover de halte.

Betaling
Studenten reizen, net als met de Waterbus, gratis met de watertaxi.

Duurzame mobiliteit
Wijnand van den Brink, die namens het College van Bestuur bedrijfsvoering in zijn portefeuille heeft, is blij met de nieuwe bootverbinding, hoewel hij begrijpt dat studenten en medewerkers ook vragen hebben. “Bij de nieuwe bootverbinding naar RDM is rekening gehouden met de wensen die we als hogeschool hadden; een hogere vaarfrequentie en meer capaciteit in de spits en op piekmomenten. En uitstootvrij vervoer sluit natuurlijk perfect aan bij onze duurzame mobiliteitsdoelstellingen. De nieuwe situatie zal voor iedereen even wennen zijn; je fiets kan niet meer mee aan boord en het is iets langer reizen. Laten we het echter ook bekijken vanuit het perspectief van de energietransitie; die is zeker niet makkelijk, maar wel zéér noodzakelijk en dat vraagt aanpassing in het gedrag en de patronen van ons allemaal.”

Meer informatie
Alle informatie over de nieuwe bootverbinding naar RDM – waaronder de dienstregeling, reistijden vanaf hogeschoollocaties en het antwoord op de meestgestelde vragen – vind je op hint.hr.nl/bootnaarrdm.