menu sluiten
zoek terug
terug

Nominatie De Meester 2018: ‘Beauty of the Grey’ – Nina van Osta

“De route vanaf de oorspronkelijke kerkbrug is doorgezet naar de collectieve buitenruimte van het plan en vormt een informele route door de wijk”

 

Beauty of the Grey – Nina van Osta
Afgestudeerd Architecte 18-6-2018

Genomineerd voor De Meester 2018: publieke presentatie, live jurering en uitreiking woensdagavond 31 oktober in Garage Rotterdam. Lees meer & aanmelden

Het afstudeerproject van Nina van Osta richt zich op ouderen met fysieke of mentale beperkingen. In onze vergrijzende participatiesamenleving blijft deze groep te vaak noodgedwongen in een woning wonen die feitelijk ongeschikt is en is er sprake van vereenzaming. Het project biedt een alternatief in de vorm van een prettige en veilige woonomgeving waar ouderen zo zelfstandig en actief mogelijk hun leven kunnen leiden en waarbij zorgfaciliteiten, activiteiten en sociale relaties binnen handbereik zijn.

Het plan combineert het stimuleren van de zelfredzaamheid met de kracht van het collectief. Daarbij ligt de nadruk op een stedelijke, collectieve manier van wonen die sociale interactie stimuleert, waarbinnen de zorgverlening ondersteunend is. De vijf woonclusters zijn bewust klein gehouden om herkenbaarheid en sociale veiligheid te garanderen, en zowel georiënteerd op de straat als op het collectieve middengebied. De verschillende collectieve functies ondersteunen de vorming van een sociaal netwerk en zetten de bewoners aan tot activiteit. Centraal in het ontwerp staat de architectonische articulatie van de overgangen tussen privé, collectief en openbaar én, in het verlengde daarvan, van ontmoetingen.

Afstudeercommissie:

Annemariken Hilberink (mentor), Rien Korteknie (vaste externe criticus), Mark de Bokx (toegevoegde externe criticus) en Job Floris (voorzitter)

“Maar hoe fijn was de eerste schets, daar zat al zoveel in waar je naar streefde: individueel, samen, actief, geen repetitie. Vervreemding en herkenbaarheid.”

Annemariken Hilberink, afstudeermentor

“Een indrukwekkend, eigenzinnig en zelfbewust project dat spreekt door zijn kwaliteit, helderheid en vakkundigheid.“

Rien Korteknie, lid afstudeercommissie

“Nina houdt een pleidooi voor ‘ontwerpen van binnenuit’ waarbij de gebruiker centraal komt te staan, maar waardoor ook haar betrokkenheid en positie als architect duidelijk wordt.”

Mark de Bokx, lid afstudeercommissie

Bijschriften afbeeldingen:

  • Afbeelding 1: Maquette
  • Afbeelding 2: Impressie