menu sluiten
zoek terug
terug

Nieuwe kansen voor Zoetermeers erfgoed

Nieuwe kansen voor Zoetermeers erfgoed

Studenten bieden nieuwe perspectieven op (her)waardering van Post 65 erfgoed in Zoetermeer

Afgelopen jaar deden studenten van de Academie van Bouwkunst Rotterdam onderzoek naar de kwaliteit en kansen van erfgoed in Zoetermeer. De resultaten van dit onderzoek zijn nu gebundeld in een publicatie. De aanleiding voor de studio ‘Zoektocht naar suburbane stedelijkheid’ van de Rotterdamse Academie van Bouwkunst was om woningbouwexperimenten én de oorspronkelijke idealen van suburbane stedelijkheid opnieuw te bekijken en analyseren. Om vervolgens met voorstellen voor veerkrachtige buurten voor de toekomst te komen.

In het voorjaar van 2020 startte een groep studenten met hun verkenning. Het was het begin van een ontdekkingstocht waarbij een gefascineerde kijk op Zoetermeer ontstond. De studenten ontwikkelden verschillende scenario’s waarbij de oorspronkelijke vernieuwing samensmolt met nieuwe visies en ideeën. Oorspronkelijke idealen werden aangevuld met nieuwe, actuele ideeën en ontwerpen.

Studenten die deelnamen aan de studio: Bart van der Bragt, Stefan Brouwer, Edward van Dijk, Kevin van Elten, Jelle van Kampen, Robbert Lancel, Esther de Rijk, Harmen Smilde, David Sonntag, Mike van Straten, Michelle Tanis en Robert Zandjans.
Docenten: JaapJan Berg (Bergplaats), onderzoek; Like Bijlsma (SUB office), ontwerp; Wander Hendriks (Gemeente Nijmegen), ontwerp: Liesbeth Levy (LOKAAL Rotterdam), communicatie.
Redactie en ontwerp: Jelle van Kampen, David Sonntag en Michelle Tanis.

Op donderdag 23 december 2021 wordt het eerste exemplaar van de publicatie aangeboden aan wethouder Robin Paalvast van de gemeente Zoetermeer.
Aansluitend vindt er een presentatie van een aantal plannen én een discussie met specialisten van de gemeente en studenten plaats.

Da publicatie is hier te downloaden en op ISSU door te bladeren.