menu sluiten
zoek terug
terug

Thijs de Boer is Iktinoswinnaar 2020 – update uitreiking

Op vrijdag 18 september, aan het einde van de online Studiomarkt, was het weer zover: de uitreiking van de Iktinosprijs. Volgens de jury is ‘Operatie Paalrot’ van masterstudent Stedenbouw Thijs de Boer het project dat er het best in is geslaagd ons mee te slepen in een tot op heden onbekende, maar geloofwaardige en overtuigende toekomst.

De jury, voorgezeten door Martin Aarts, had het erg moeilijk dit jaar. Het viel niet mee om uit zoveel goede projecten een keuze te maken. Toch waren er drie projecten die er, voor de jury, bovenuit staken: projecten die de jury dwongen elkaar nog verdergaand te ondervragen en nog dieper in de ogen te kijken. Dit waren Brojerdi Paleis door Mojdeh Amiri (Architectuur), uit de studio ‘Architectura & Natura’, The New Delta Economy door Luuk van Zwam (Stedenbouw), uit de studio ‘Marseille-Fos-Rotterdam’ en Operatie Paalrot door Thijs de Boer (Stedenbouw), uit de studio ‘Ontwerpen aan de Ondergrond’. De keus viel uiteindelijk op Operatie Paalrot.

De jury over het winnende plan:
Soms zijn er projecten die juist wel het rationele register aanspreken, de beschouwer bij het hoofd grijpen en doen beseffen dat het ontwerpmatig denken en handelen er echt toe kan doen. Dit is zo‘n project: indrukwekkend, innovatief, coherent, prachtig gepresenteerd, super professioneel, vernieuwend en super relevant, juist ook voor Nederland en Rotterdam. Een strategisch project, waarin technische, maatschappelijke en ruimtelijke aspecten innig verbonden zijn en dat tot echte oplossingen leidt, Rotterdams en tastbaar. De ontwerper heeft echt iets te pakken én doet dat op een geheel eigen wijze. Lees hier het hele juryrapport.

Bekijk hieronder het moment waarop Thijs de Boer het Iktinosspeldje uitgereikt kreeg door juryvoorzitter Martin Aarts:

Uit het studiejaar 2019-2020 is werk uit 31 van de 31 studio’s voor de prijs voorgedragen. Vanwege COVID19 was er dit jaar helaas géén Iktinostentoonstelling. De jurering heeft plaatsgevonden op basis van de projectdocumentatie op studentenwerk.ravb.nl