menu sluiten
zoek terug
terug
Kennismaken

Kennismaken

Kennismaken

De Rotterdamse Academie van Bouwkunst biedt twee masterprogramma’s: Stedenbouw en Architectuur die bij afronding direct toegang bieden tot inschrijving in het Architectenregister.

Het bijzondere aan ons onderwijs is dat je zelf je route kan bepalen. Op donderdagavonden volg je colleges en op vrijdag volg je studio’s samen met studenten uit verschillende studiejaren. De ontwerpstudio’s worden georganiseerd door een team van docenten uit de praktijk. Je kiest je ontwerpstudio en colleges naar voorkeur, naast een aantal verplichte theorievakken. Veel alumni geven aan dat de opleiding enorm heeft bijgedragen aan hun persoonlijke ontwikkeling. Doordat je je eigen route bepaalt, dagen we je uit goed na te denken over welke ontwerper je wilt zijn en welke bijdrage je wilt leveren aan  het vak. We zijn een kleine opleiding met een informele sfeer waarin je je verder kan ontwikkelen als professional. 

Maatschappelijke verankering is daarnaast een belangrijke waarde van de Rotterdamse Academie van Bouwkunst. Als toekomstige stedenbouwkundige of architect combineer je hier studeren met werken, zodat theorie praktisch blijft en de praktijk inspireert tot nieuw denken. Je leert de culturele, sociale, economische en politieke trends herkennen en deze in te zetten bij ruimtelijke opgaven. Je leert je bewegen op het grensvlak van architectuur en stedenbouw. En dat is altijd uitdagend, met de grootstedelijke vraagstukken en de inspirerende omgeving van architectuurstad Rotterdam binnen handbereik.

De Rotterdamse Academie van Bouwkunst organiseert het komende jaar de volgende kennismakingsactiviteiten.

 

Informatiebijeenkomsten

 • Donderdag avond 3 oktober 2024
 • Vrijdag avond 20 december 2024 – tijdens de OPEN STUDIO’S van Semester 1 2024/2025
 • Donderdag avond 13 februari 2025
 • Donderdag avond 3 april 2025

Tijdens deze bijeenkomst word uitgebreid ingaan op de ins en outs van onze masteropleidingen Architectuur, Stedenbouw en/of onze pre-masters Architectuur & Techniek en Stedenbouw. De informatieavonden starten om 19.00 uur en eindigen om ongeveer 21.00 uur, afhankelijk van hoeveel vragen je één op één nog wil stellen, twee studenten en onze coördinatoren zijn aanwezig om na het plenaire gedeelte nog meer vragen te beantwoorden. Onderaan deze pagina kun je je aanmelden middels het aanmeldformulier.

Meeloopdagen

Vrijdagen vanaf 13 september 2024 – 30 november 2024

Vrijdagen vanaf 21 februari 2025 – 16 mei 2025

Meld je aan via info@ravb.nl. Elke vrijdag worden de studio’s gegeven door docenten uit het werkveld van 9.00-17.00 uur, we pauzeren een uur om 12.30 uur. Bij voorkeur loop je een ochtend (9.00 – 13.00) of een middag (13.00 – 17.00) mee, afhankelijk van het programma van de studio. Bekijk hier de programmagids van het tweede semester, studiejaar 2023/2024 en kies twee voorkeur studio’s uit voor je meeloopdag.

OPEN STUDIO’S

Vrijdagavond 20 december 2024    

Vrijdagavond 20 juni 2025

Wil je als toekomstige student of docent kennismaken met de RAvB? Tijdens de OPEN STUDIO’S presenteren onze studenten het eindresultaat van het werk aan verschillende ontwerpopgaves, gerelateerd aan actuele thema’s uit de praktijk, begeleid door gastdocenten uit de praktijk.

Door middel van een eindshow presenteren studenten de ontwikkeling van hun ontwerpvaardigheden en competenties. Iedereen is welkom deze eindshow te bezoeken. Bekijk instagram en vimeo voor sfeerimpressies van afstudeerpresentaties en de OPEN STUDIO’S van het laatste semester. Op vrijdag 21 juni starten we om 14:00 uur met een STUDIO SHOW, reflectiebijeenkomst, waarbij je kan aansluiten. Studenten presenteren de reflectie op een ontwerpstudio middels een presentatie en een Q&A. Vanaf 17:00 uur tot 20:00 uur zijn de OPEN STUDIO’S te bezoeken.

 

Adviesgesprek

Twijfel je of je wordt toegelaten op de opleiding? Vraag dan een adviesgesprek aan met Margit van Schaik, de studieloopbaanbegeleider. Ter voorbereiding stuur je een CV, cijferlijst en portfolio op, zij neemt dan met je door in hoeverre je werk en achtergrond aansluiten bij de opleiding. Tot één maand voor de inschrijvingen deadline kun je een adviesgesprek aanvragen.

 

Starten februari

 • deadline 1 november: aanmelding website RAvB en aanmelding Studielink vanaf 1 oktober
 • november: toelatingsgesprekken

Starten september

 • start aanmelden vanaf 1 februari website RAvB en aanmelding Studielink
 • deadline 1 mei: aanmelding website RAvB en aanmelding Studielink
 • mei – juni: toelatingsgesprekken

 

Aanmeldformulier Informatiebijeenkomsten

Je ontvangt een bevestiging van je inschrijving middels een uitnodiging 7 dagen voor aanvang van de informatiebijeenkomst.

Aanmeldformulier kennismakingsactiviteit

 • Je kunt hier eventueel aangeven of je interesse hebt in een adviesgesprek tijdens de meeloopdag.
 • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

 

Informatiebrochure.pdf

agenda

Het gehele jaar door biedt de Academie activiteiten aan om kennis te maken met de masteropleidingen Architectuur en Stedenbouw.

29.08

Jaaropening - Studiomarkt


op
Lees meer

30.08

Jaaropening - Collegemarkt


Openbare Bijeenkomst
Lees meer

23.11

RAVB WERK 23/24


Openbare Bijeenkomst
Lees meer