menu sluiten
zoek terug
terug

Amal Habti wint Iktinosprijs 2022 met krachtig statement over Klimaatopgave

Architectuurstudent Amal Habti heeft de Iktinosprijs 2022 gewonnen met het project ‘Broken Relationship’. De winnaar werd bekend gemaakt tijdens de feestelijke afsluiting van de openingsweek op zaterdag 3 september 2022. De 17 genomineerde projecten waren vanaf dinsdag 30 augustus gedurende twee weken te zien op de nieuwe locatie van de Academie, aan de Pieter de Hoochweg 129.

Het winnende project, afkomstig uit de studio Dutch Mountain, bezorgde de jury hoofdbrekens: ‘Een goed onderzoek, een krachtig statement en een krachtig beeld, maar is het architectuur? De jury waardeert het activistische aspect zeer, maar realiseert zich gelijktijdig dat dit al in de opgave zit, en niet persé voortkomt uit de visie van de student. Het feit dat de gebruikers van de architectuur geactiveerd worden – hoe ga je om met je afval en hoe beïnvloedt dat je leefomgeving? – maakt het echter wel tot een sterk en gelaagd ontwerp. Daarbij merkt de jury op dat ondanks die gelaagdheid de gezette stappen in de presentatie niet helemaal zijn terug te vinden. Mogelijk is het voorgeschreven presentatiemedium film daar deels debet aan. Desondanks laat het project een zeer interessante benadering zien van de opgave en laat het sterk communicerende eindbeeld de jury niet los.’

Voor het studiejaar 2021-2022 kon werk uit 25 studio’s genomineerd worden. Uiteindelijk heeft de jury heeft 17 projecten bekeken. Docenten van drie studio’s hebben niet het project van één student voorgedragen, maar in plaats daarvan de hele studio genomineerd. In de eerste plaats vroeg de jury zich af of de nominatie van een hele studio wel past binnen de letter en geest van de door Huig Maaskant ingestelde prijs. De prijs wil immers de student loven die een bijzondere (culturele) bijdrage levert aan het ruimtelijke ontwerpvak. De jury kwam daardoor vrij snel tot de conclusie dat er in principe niets op tegen was om de prijs toe te kennen aan een groep studenten. Volgens haar sluit dit bovendien aan op de tijdgeest, waarbij binnen het ontwerpvak zaken als competitiedrang en individuele bewieroking langzaam terrein lijken te verliezen ten opzichte van waarden als collectiviteit en samenwerking.

De jury was het er mee eens dat de discussie over competitiecultuur en het prijzen van individuele prestaties gevoerd moet worden, ook op de Academie. Uiteindelijk kwam het volgens haar neer op de vraag hoe je de rijke productie van een grotere groep studenten eerlijk kunt vergelijken met het project van een student die individueel meedoet aan de Iktinos-verkiezing. De jury was echter van mening dat als een individueel project in zo’n vergelijking overeind blijft het volgens de jury de Iktinosprijs verdient.

Het complete juryrapport is hier te lezen.

De jury werd dit jaar geleid door Simone Drost. Zij volgde Martin Aarts op als voorzitter van de Stichting Vrienden van de Academie en daarmee als vaste voorzitter van de Iktinos-jury. De jury bestond daarnaast uit de alumni Johan van Ling (Winnaar van de FGF-aanmoedigingsprijs De Meester en nominatie Archiprix met EUandME) en Marinda Verschoor (Winnaar van De Meester met haar afstudeerproject Denkbeelden van Rotterdam) en een van de winnaars van Archiprix 2022).

De Iktinostentoonstelling brengt elk jaar het beste werk samen uit de ontwerpstudio’s van de Rotterdamse Academie van Bouwkunst. De prijs is in 1969 ingesteld door architect Huig Maaskant, medeoprichter van de Rotterdamse Academie van Bouwkunst, en eert jaarlijks die Academiestudent die “door kwaliteit en karakteristiek van het studieresultaat een (culturele) bijdrage heeft geleverd aan onderwijs, onderzoek en praktijk van architectuur of stedebouw”. Het ging Maaskant daarbij uitdrukkelijk om tussentijdse studieresultaten en dus niet om afstudeerprojecten.

Foto: Rhalda Jansen