menu sluiten
zoek terug
terug

Genomineerden Archiprix

Na zorgvuldige selectie zijn er drie alumni 2021/2022 genomineerd voor de nationale Archiprix. Umut Türkmen, Mark van Wasbeek en Jesse Wijnen zullen in februari deelnemen aan deze landelijke competitie. We wensen ze veel succes met de voorbereiding. 

Umut Türkmen  ‘Free zones above moneyland’

“De kracht van het project ligt in het stellen van fundamentele vragen. Het is een persoonlijke zoektocht naar de positionering van de ontwerper binnen de vakgebieden architectuur en stedenbouw. Umut zoekt daarbij aansluiting bij een traditie van experimentele onderzoekgedreven projecten waarin de verbeeldingskracht van radicale architectuur centraal staat, zoals in Italië en Engeland in de jaren ’60 en ’70.” “Het project van Umut Türkmen verdient grote bewondering, het toont een ontwerper die de status quo niet zonder meer accepteert, maar stedenbouw en architectuur beschouwt als een manier van denken en dit weet in te zetten als instrument om zich tot de wereld te verhouden. Het laat een grote verbeeldingskracht zien.”

 

Mark van Wasbeek ‘Lof der Zotheden’

“Mark heeft de ogen voor het geheugen van de stad geopend als een doos van Pandora.”
“De perceptie van de Hoogstraat is niet meer dezelfde sinds Mark van Wasbeek hier zijn caleidoscopische Atlas over uitbracht. De straat wordt op rijke wijze in kaart gebracht in al haar relevantie en irrelevantie. 
Het maakt dat je met een andere blik naar de Hoogstraat, haar architectuur in al haar facetten kan kijken – en dan is nog veel niet aangeraakt. Hij presenteert zijn onderzoek en ontwerp in wonderschone beelden en maquettes zonder uitzondering.”   

 

Jesse Wijnen “Finding function in the meeting of space”

“Het project is een tour de force in verhalende beelden, cinematografische sequenties, bewegende doorsneden, collageplattegronden, voorkanten en stellages, types en rituelen, waterbewegingen en culturele opvattingen. Het begint met de fascinatie voor een gelaagde plek, rijk in architectonische geschiedenis en gaat over in een zoektocht naar een nieuwe werkwijze, waar steeds nieuwe thema’s aan worden gekoppeld. “
“Een methode van kruisbestuiving binnen de reikwijdte van een hem dierbare typologie, het badhuis.”
“Binnen een vrijgeestige conditie weet Jesse het ontwerp ruimtelijk tot een hoog niveau te brengen.”

 

Samenvatting van de slotcommentaren van de examen commissie.