Johan van Ling wint De Meester 2020, Jeroen Turenhout de publieksprijs

Johan van Ling wint De Meester 2020, Jeroen Turenhout de publieksprijs

Johan van Ling, afgestudeerd stedenbouwkundige aan de Rotterdamse Academie van Bouwkunst, won  vrijdagavond 20 november De Meester 2020 met zijn project ‘EUandMe’. De publiekprijs, die dit jaar voor het eerst werd uitgereikt, ging naar afstudeerproject ‘Social Structure‘ van Jeroen Turenhout (architectuur). Naast Johan en Jeroen streed ook Freek van Riet (Stedenbouw) met zijn project ‘Hoogtij’ om de felbegeerde titel. Het event vond plaats in BlueCity en werd gepresenteerd en gemodereerd door David Baars (TomDavid Architecten).

Doordat De Avond live werd gestreamd kon het publiek vragen stellen aan de kandidaten en stemmen op hun favoriet. Uiteindeljk werd er 1818 keer gestemd, en met 26 stemmen verschil, kwam Jeroen Turenhout uit de bus al publiekwinnaar. 

De jury, onder leiding van voorzitter Victor Mani, bestond uit Annelies van der Vorm (Plantwijck BV, social investments), Liesbeth van der Pol (BNA, Dok architecten), Dick van Gameren (TU Delft, Dick van Gameren Architecten) en Alessandra Covini (Studio Ossidiana en Prix de Rome). Na beraad verkozen zij Johan van Ling als De Meester 2020. 

 “Dit plan is een politiek statement over Europa als eenheid, gerepresenteerd in wat de jury typeert als een Grand Palais van deze tijd. … een huis voor alle Europeanen. Inhoudelijk en ontwerptechnisch heel sterk en daarom verkozen tot het project van De Meester 2020.”  Het complete juryrapport is hier te lezen. 

‘De Meester’ is in 2015 in het leven geroepen door de Fleur Groenendijk Foundation. De jaarlijks uit te reiken promotieprijs van € 5.000 voor afgestudeerden van de Rotterdamse Academie van Bouwkunst dient ter ondersteuning en bevordering van de promotie van het werk van de jonge architect of stedenbouwer.

Update 04.12.2020: De livestream is hier terug te kijken!

 

Fotografie: Rhalda Jansen

share item