menu sluiten
zoek terug
terug

NRP Masterprijs Luïsa Jacobse

Alumni Luïsa Jacobse één van de drie winnaars van de NRP Masterprijs.

Met de Masterprijs biedt NRP een podium voor nieuwe ideeën in de transformatie– en renovatiesector. Na een nominatie proces, presenteerde vijf aanstormende talenten hun afstudeerscriptie voor de jury van de NRP Masterprijs en werd de top drie bekend gemaakt. En dit zijn ze, in willekeurige volgordeLuisa Jacobse, Noud Bruins Slot en Tom Gentenaar. Op woensdag 17 januari maakt de NRP Masterprijs de drie winnaars bekend tijdens de nieuwjaarsbijeenkomst. Lees hieronder meer over het afstudeerproject van Luïsa Jacobse.
 

De doos. Het architecturaal potentieel van distributiecentra

Volledige projectomschrijving Afstudeerpresentatie door Luïsa Jacobse (in het midden naast alumni Tim Reekers en Dave van Toor) Rotterdamse Academie van Bouwkunst. 

Het wordt al de ‘verdozing’ van het land genoemd: het sterk toenemende aantal distributiecentra langs de snelwegen. Niemand lijkt er blij mee en toch dragen we er – met e-commerce – allemaal toe bij dat dit ontstaat. Wat kan de toekomst van een dergelijk distributiecentrum zijn? Daar heeft Luïsa zich over gebogen. Er zal namelijk een tijd komen dat niet al deze gebouwen meer in gebruik zijn. Aan de hand van het voorbeeld van het distributiecentrum Coolblue in Tilburg laat zij zien dat er andere dan de voor de hand liggende mogelijkheden zijn voor een transformatie van een gebouw van 88.000 m2.

Ook een distributiecentrum staat op een plek met geschiedenis. Door middel van het bestuderen van schaalsprongen door middel van de methode ‘powers of ten’ krijgt Luïsa grip op het gebouw en de plek. De indeling van het pand blijkt overeenkomsten te hebben met het onderliggende landschap. Het gebouw is een schil om een lege ruimte dat gevuld is met een inrichting dat volledig op logistiek is afgestemd. Op zichzelf een ommuurde ruimte met dak. Wat als je deze analogie oppakt voor de toekomst: een tuin van een landgoed als een ommuurde ruimte. Door middel van het hergebruik van materialen uit de distributieloods wordt een eigentijdse ‘klassieke’ tuin gemaakt met zichtlijnen, doolhof en fontein. In de ommuring staat een aantal overheaddeuren nu als taatsdeur blijvend open, zodat iedereen naar binnen kan en er zelfs de auto kunt parkeren.

Bekijk visuele eindproducten van Luisa Jacobse op Studentenwerk.nl.

 

Beeld: Luuk Smits (Beeldsmits)