menu sluiten
zoek terug
terug

Jurgen ten Hoeve wint Rotterdamse promotieprijs De Meester 2017

Op woensdagavond 1 november 2017 is in Het Nieuwe Instituut voor de derde keer de Rotterdamse promotieprijs ‘De Meester’ uitgereikt. Met zijn afstudeerproject ‘Stadsklooster Rotterdam, Een stedelijke retraite’ heeft Jurgen ten Hoeve, alumnus architectuur van de Rotterdamse Academie van Bouwkunst, de prijs en het bijbehorende geldbedrag van 5.000 euro binnengesleept. De jury was onder de indruk van het geëngageerde vakmanschap van zijn project. Bekijk de foto’s van de feestelijke avond!

De Rotterdamse promotieprijs ‘De Meester’ is in 2015 in het leven geroepen door de Fleur Groenendijk Foundation (FGF) en heeft als doel de jonge architect of stedenbouwkundige te ondersteunen en zijn/haar werk een podium te geven. Met deze prijs wil de Fleur Groenendijk Foundation vooral de maatschappelijke betekenis van de architectuur en stedenbouw benadrukken.


De Avond van De Meester

Tijdens de derde feestelijke editie van De Avond van De Meester presenteerden de drie genomineerde kandidaten hun plannen voor het publiek en de vakjury:Maarten de Haas – In navolging van het voorafgaande (Architectuur), Ben Wegdam – Nieuwe energie Twente, De impact van de energietransitie op de stedelijke regio en het landschap (Stedenbouw) en Jurgen ten Hoeve – Stadsklooster Rotterdam, Een stedelijke retraite (Architectuur). De Meester van 2016, Alex de Jong, was uitgenodigd om te vertellen wat de prijs hem heeft opgeleverd en de troffee over te dragen aan de nieuwe meester.


Jury De Meester 2017

De jury bestond uit Marina van den Bergen (Archined), Robert-Jan de Kort (De Kort Van Schaik), Mendel Robbers (Schipper Bosch), Rens Schulze (Geurst & Schulze Architecten) en Dikkie Scipio (KAAN Architecten, secretaris van de Fleur Groenendijk Foundation, voorzitter van de jury). Aan het einde van de avond maakte Dikkie Scipio De Meester van 2017 bekend.

Bij alle genomineerde afstudeerprojecten herkende de jury een kritische, maatschappelijk geëngageerde stellingname en het talent van de inhoudelijk sterk bij de opgave betrokken ontwerpers. Tegelijkertijd tonen de plannen, volgens de jury, een grote differentiatie wat betreft contextuele inbedding en consistentie en onderscheiden ze zich in communicatieve uitdrukking sterk van elkaar, van provocatie, nauwkeurige analyse tot droombeeld. De drie projecten hebben dan ook aanleiding gegeven tot grote menings- en interpretatieverschillen tussen de juryleden, waarbij vragen als ‘Wat is architectuur?’ en ‘Welke rol zien de kandidaten voor zich zelf als architect of stedenbouwkundige?’ aan de orde kwamen.


Stadsklooster Rotterdam

Het plan ‘Stadsklooster Rotterdam, Een stedelijke retraite’ wil de stad verrijken met plekken voor rust, stilte en contemplatie. Op basis van een model waarin de kloostertypologie van hof met kloostergang uitgerekt is over een aantal bouwblokken in het centrum van de stad, ontwierp Jurgen ten Hoeve een aantal bijzondere, met elkaar verbonden verblijfsplekken, elk met een eigen, vergelijkbare, architectonische uitdrukking, gerelateerd aan de specifiek locatie.

De jury over het plan

De jury was onder de indruk van de nauwkeurige en detaillistische uitwerking van de verschillende verblijfsplekken en van de verwevenheid met het stedenbouwkundig weefsel. Beide aspecten van het project getuigen van ontwerpvakmanschap, aldus de jury. Naast de grote waardering voor de consistente en zorgvuldige detaillering en uitwerking op alle schaalniveaus, was er ook bewondering voor de precieze uitvoering van de tekeningen, die naadloos aansluit op de inhoud van het ontwerp. In totaal, zo constateerde de jury, betreft het hier een beheerst en verfijnd plan waaruit geëngageerd vakmanschap spreekt.


Waar wil Jurgen het prijzengeld voor inzetten? Hij vertelt het je in dit filmpje!