menu sluiten
zoek terug
terug

Winnaars Winterworkshop

Winnaars Winterworkshop

Elk studiejaar organiseert de Rotterdamse Academie van Bouwkunst de Winterworkshop. Een snelle en dynamische ontwerpworkshop waar bijna alle architectuur- en stedenbouwstudenten aan meedoen. De visies van studenten leveren verrassende en relevante uitkomsten op.
Bekijk hier de foto’s.

Winnaars

Groep 9 is door de jury tot winnaar van de Winterworkshop 2019 uitgeroepen. Hun werk was compleet, goed gefilterd, met een mooie relatie tussen het veldwerk (onderzoek) & ontwerp en tussen verleden, heden & toekomst. Maar er waren nog meer mooie ideeën. Groep 16 wilde (veel) verder met de radicale doortrekking van de spoortunnel tot voorbij Feijenoord City en groep 14 bedacht de verlichtingsparadox van de veiligheidsutopie, ofwel de lichtjesroute als actualiteitswaarde van het verleden.

In de jury zaten: Florian de Visser (docent RAvB) en Anne Witteveen (stedenbouwkundig ontwerper bij Stadsontwikkeling Rotterdam).

 

Het winnende team: Damla Demir, Mark van Wasbeek, Rob Koningen, Ian Dane, Niek Nesheretov, Gideon Hoogeveen en Tom Eichler.

Feijenoord, wijk zonder buurten

Dit keer was de opgave van de komende Winterworkshop ‘Feijenoord, wijk zonder buurten’. Van vrijdag 25 tot en met zondag 27 januari trokken de studenten de buurt in om aan de ontwerpopgave te werken. Oefening en ontwikkeling van het ontwerpvakmanschap staan centraal bij onze Academie en bij deze Winterworkshop. De uitvalsbasis was midden in de wijk Feijenoord bij IDm Raadgevende Ingenieurs en KCAP ontwerpbureau voor architectuur, stedenbouw en landschapsontwerp. 

Ontwerpopgave Winterworkshop

De studenten onderzochten hoe twee toekomstscenario’s voor de wijk Feijenoord zich kunnen vertalen in een inclusievere wijk. Dit deden zij door zich te richten op een van de vier specifiekere deelgebieden in de wijk. De gemeente wil volgend jaar plannen maken voor de vier gebieden. Het eindresultaat zijn ontwikkelstrategieën voor het verbinden van ontdekte gemeenschappelijke belangen en wensen, en hoe deze tot interventies in samenwerking met partijen zoals buurtbewoners, coöperatie en de gemeente tot stand kunnen komen. De workshop is onderdeel van het ontwerp- en onderzoeksproject ‘Bouwen aan de Buurt’ [BadB].