menu sluiten
zoek terug
terug
Bouwen aan de Buurt

Bouwen aan de Buurt

Bouwen aan de Buurt

Bouwen aan de Buurt [BadB]

Bouwen aan de Buurt was een ontwerp- en onderzoeksprogramma dat de Rotterdamse Academie van Bouwkunst gedurende twee jaar (2017-2019) door haar onderwijsprogramma weefde. Met Bouwen aan de Buurt wilde de Academie de krachten en mechanismen in beeld brengen die de open, inclusieve stad vorm en inhoud geven, dan wel ondermijnen. Van daaruit zijn we de rol en betekenis van het architectonisch en stedenbouwkundig ontwerp daarbinnen op scherp gaan stellen. Het onderzoeks- en oefenterrein van Bouwen aan de Buurt was de buurt: de kleinste, en ieder geval de meest alledaagse, mentale ruimte waar de spanningen binnen het hedendaags samenleven nog écht voel- en merkbaar zijn en tevens de grootste ruimtelijke korrel waar architectuur en stedenbouw elkaar continu beïnvloeden.

Binnen het studieprogramma stond Bouwen aan de Buurt centraal in een reeks activiteiten, van ontwerpstudio’s en de jaarlijkse winterworkshop tot collegereeksen. Daarnaast hebben we, deels in samenwerking met onze partners, publieke activiteiten georganiseerd. Meer informatie over buurt-events en resultaten werden gecommuniceerd via onze website en de nieuwsbrief.

Verbinden van buurten in Afrikaanderwijk

De Academie trapte het project af met een lezing van wereldberoemd socioloog Richard Sennett op 13 maart 2018 in Arminius Rotterdam. Lees meer en bekijk de lezing hier terug. Voorafgaand daaraan vond de Winterworkshop ‘Designing the Open Neighbourhood’ plaats waarin architectuur- en stedenbouwstudenten van de Academie zelf de buurt in gingen en een aantal door Sennett geïntroduceerde ontwerpprincipes testten op de Afrikaanderwijk.

Buurtpartners

Voor dit onderzoek sloeg de Academie onder andere de handen ineen met de Veldacademie en AIR. Ook werkten we voor dit project samen met de Rotterdamse stadsfotograaf Frank Hanswijk.  Frank Hanswijk (Rotterdam, 1971) is een Rotterdamse fotograaf. Hij ontwikkelde zich breed met werk in journalistiek, reclame, theater en architectuur. De laatste jaren concentreert zijn werk zich steeds meer op architectuur en landschap. Hij benadert de architectuur niet als object maar als plek waarin de mens, al dan niet op de foto aanwezig, een cruciale rol speelt.

Curriculumonderdelen

Tijdens de looptijd van het programma werden er uiteindelijk 8 collegereeksen (Sociologie 2x, Kritiek, Stedenbouwgeschiedenis 2x, Politiek, Stedenbouwtheorie en Hedendaagse Werken), 8 studio’s en 2 winterworkshops aan het thema gewijd. Bij de studio’s ging het o.a. om de studio’s ‘Stem van de Peperklip‘, ‘Huis op Zuid‘, ‘Zuid op Komst‘ en ‘JUST Baltimore‘.

Voor Huig #20 heeft alumnus Robbert de Vrieze een afsluitende reflectie op ‘Bouwen aan de Buurt’ geschreven.

Bouwen aan de Buurt
agenda

Het gehele jaar door biedt de Academie activiteiten aan om kennis te maken met de masteropleidingen Architectuur en Stedenbouw.

31.03

Slotpresentatie Piet Scholten


Openbare Bijeenkomst
Lees meer

20.04

Informatieavond


Openbare Bijeenkomst
Lees meer

21.04

Lezing Nina Aalbers (Architectuur Maken)


Openbare bijeenkomst
Lees meer