menu sluiten
zoek terug
terug
Robuust Rotterdams

Robuust Rotterdams

Robuust Rotterdams

De Academie staat in Rotterdam, dé architectuurhoofdstad van Nederland. Al sinds het begin van de twintigste eeuw is de stad hét centrum van vernieuwende architectuur en stedenbouw. En ze is nog steeds de thuisbasis van toonaangevende, experimentele en innovatieve bureaus die het fundament zijn van het stimulerende Rotterdamse architectuur- en stedenbouwklimaat. De Rotterdamse rijkdom aan bureaus, van OMA tot Superuse Studios, van MVRDV tot ZUS, van West 8 tot De Urbanisten en van KCAP tot Atelier Kempe Thill, vormt ook de basis onder het onderwijs aan de Academie. Enerzijds omdat het rijke palet aan Rotterdamse bureaus de studenten de ruimte biedt zich breed én gericht in de beroepspraktijk te ontwikkelen. Anderzijds omdat daar de architecten en stedenbouwkundigen werken die als docenten mede inhoud en vorm geven aan de studio’s en collegereeksen aan de Academie. Tegelijkertijd kent het ontwerpvakmanschap dat de Academie agendeert een Rotterdamse vorm van nuchterheid. Een dergelijke houding ten opzichte van het ontwerpvakmanschap combineert de intuïtieve met de rationele component van het ontwerpen. Dat past niet alleen bij Rotterdam, maar is volgens ons ook noodzakelijk: een vorm van ingenieurs-kunst als houvast in de continue maalstroom die de hedendaagse stad en samenleving zijn.

Lokaal geworteld

‘Rotterdams’ wil ook zeggen dat we op en met Rotterdam betrokken zijn. Dat betekent dat de Academie in het ontwerponderwijs niet alleen een veelheid aan Rotterdamse opgaven programmeert omdat er heel veel actuele, relevante opgaven in Rotterdam en haar regio te vinden zijn en de Rotterdamse opgaven prototypisch zijn voor de opgaven in de hedendaagse (westerse) stad. We doen dat ook omdat we ervan overtuigd zijn dat we, met de resultaten van het ontwerpend denken en handelen binnen het onderwijs, iets kunnen bijdragen aan de toekomst van Rotterdam. Maar wel vanuit het besef dat die onderwijsresultaten vooral agenderend zijn en altijd nog een bewerking nodig hebben om daadwerkelijk productief te zijn voor Rotterdam. Dat is ook één van de redenen waarom we in het tegemoet treden van die Rotterdamse opgaven vaak de samenwerking zoeken met andere Rotterdamse partijen.

Internationaal georiënteerd

En ‘Rotterdams’ wil zeggen: internationaal georiënteerd. Rotterdam is immers een stad met een sterke internationale gerichtheid. Dat wordt niet alleen bepaald door de haven en de internationaal geroemde architectuur, maar ook door het internationale werkveld van veel Rotterdamse architecten- en stedenbouwkundige bureaus. Het is voor ons dan ook niet meer dan logisch dat de Rotterdamse Academie niet alleen lokaal geworteld, maar ook internationaal georiënteerd is. Het adresseren van de internationale dimensie van beide vakgebieden is ook noodzakelijk omdat ze zich expliciet binnen een internationale context ontwikkelen én omdat zeer veel Nederlandse bureaus buiten Nederland opereren. Als opleidingen stimuleren wij onze studenten dan ook om in het praktijkdeel én het studiedeel een internationaal referentiekader op te bouwen en aan internationale vraagstukken te werken en bieden daar ook de mogelijkheden toe.

Robuust Rotterdams
agenda

Het gehele jaar door biedt de Academie activiteiten aan om kennis te maken met de masteropleidingen Architectuur en Stedenbouw.

29.08

Jaaropening - Studiomarkt


op
Lees meer

30.08

Jaaropening - Collegemarkt


Openbare Bijeenkomst
Lees meer

23.11

RAVB WERK 23/24


Openbare Bijeenkomst
Lees meer