menu sluiten
zoek terug
terug
Sander Lap oprichter Lap Landscape + Urban Design | alumnus Stedenbouw
ontwerpdocent

Lees meer
sluiten

Sander Lap

oprichter Lap Landscape + Urban Design | alumnus Stedenbouw
ontwerpdocent

“Het is inmiddels tien jaar geleden dat ik aan de Academie ging studeren om stedenbouwkundige te worden. De combinatie met het werken sprak mij erg aan omdat het de kunde van het ontwerpen verbreedt en verdiept. Experiment, reflectie, onderzoek en de onderbouwing die in het werkveld door opdrachtgevende kaders en efficiëntie soms lijken te ontbreken, vind je als ontwerper snel weer terug op de Academie. Op dit moment ben ik zelf gastdocent op de Academie en in ons basisatelier verwerken wij dit brede spectrum van verkenning tot gedetailleerd ontwerp in de opgave. De student verplaatst zich in de rol van stadsstedenbouwer en ontwerpt door alle stadia en schalen heen aan verschillende opgaves in de stad. Door specifiek per student te reageren en de ervaring die ze meekrijgen vanuit het werkveld besteden we individueel extra aandacht aan andere onderdelen van ontwerp. Vooral presentatie, reflectie en onderbouwing zijn voor de beginnende studenten een stevige opgave maar wordt door repetitie snel aangeleerd.”

visie op de rol van de stedenbouwkundige

Ontwerponderwijs

Ontwerponderwijs

De studio’s vormen de kern van het studiedeel en wordt ondersteund door het theorieonderwijs in de vorm van colleges. Je werkt in kleine groepen met andere studenten die in verschillende fases van hun opleiding zitten. Hierdoor profiteer je optimaal van elkaars kennis en kunde.

In de studio’s ontwikkel je ontwerpvakmanschap, beroepsvaardigheden en maatschappelijk bewustzijn in onderlinge samenhang. Het studio-aanbod kent verschillende graden van complexiteit. De thema’s binnen de studio’s komen uit de grootstedelijke Rotterdamse actualiteit. Het gaat dan bijvoorbeeld om actuele onderwerpen als herstructurering, verdichting en duurzaamheid. Er zijn studio’s die de nadruk leggen op de architectonische en stedenbouwkundige disciplines. Andere studio’s stellen expliciet het grensgebied tussen interieurarchitectuur en architectuur, tussen architectuur en stedenbouw en tussen stedenbouw en landschapsarchitectuur aan de orde. Binnen de studio’s leer je ook een breed scala aan vaardigheden, technieken en praktische kennis. De vaardigheden zijn gestructureerd rond drie pijlers: onderzoeken, communiceren en reflecteren.

Bekijk het actuele studio-aanbod in de programmagids.

Ontwerponderwijs
agenda

Het gehele jaar door biedt de Academie activiteiten aan om kennis te maken met de masteropleidingen Architectuur en Stedenbouw.

16.06

Archprix 2024 Ceremony


Openbare Bijeenkomst
Lees meer

18.06

Afstudeerpresentatie Jessica Simons


openbaar toegankelijk
Lees meer

20.06

Afstudeerpresentatie Jodie Joossen


openbaar toegankelijk
Lees meer