menu sluiten
zoek terug
terug
Jan Jongert partner Superuse Studios | ontwerp- en theoriedocent | alumnus Architectuur
vooropleiding Bouwkunde TU Delft

Lees meer
sluiten

Jan Jongert

partner Superuse Studios | ontwerp- en theoriedocent | alumnus Architectuur
vooropleiding Bouwkunde TU Delft

“Veel ontwikkelingen in mijn loopbaan zijn een samenloop van toevalligheden. Ik vind het belangrijk dat er ruimte vrij blijft voor het spontane. Zo werkt Superuse Studios ook. Ons bureau werkt niet met een helder, van tevoren vastgesteld doel. Er is ruimte voor ontwikkelingen die het eindresultaat kunnen beïnvloeden. Deze context is minstens zo belangrijk als onze eigen visie.

Studeren aan de TU Delft gaf mij de theoretische achtergrond, maar ik miste hier een zeker cultureel besef. Op de Academie vielen de puzzelstukjes in elkaar, hier vond ik aansluiting bij de wijze van lesgeven – meer op de praktijk gericht. Daarnaast kreeg ik op de Academie de ruimte om mijn eigen positie binnen het vakgebied scherp te stellen. Tijdens een atelier werd ik uitgedaagd om uit te zoomen naar wijkniveau, waardoor het idee van Recyclicity ontstond: een stad die gebruik maakt van de afvalstromen en het hergebruik ervan. Dit project heeft een sterke basis gelegd voor het verdere verloop van mijn loopbaan. Mijn interesse omvat zowel onderliggende abstracte verbindingen als praktische: van stedenbouwkundige strategieën tot aan de positie waar een schroef geplaatst moet worden.

Na 2012 maakte ik samen met onder andere Academie-student Floris Schiferli met het bureau een doorstart onder de naam Superuse Studios. Deze naam dekt de lading van ons werkveld beter. Ik zou ons bedrijf eerder generalistisch dan specialistisch noemen. We onderzoeken en ontwikkelen stedelijke stromen, maar ontwerpen ook woningen, handelen in bouwmaterialen en schrijven software.”

overlap architectuur en stedenbouw

Vrije Keuze

Vrije Keuze

De kracht van het studeren aan de Rotterdamse Academie van Bouwkunst is de keuzevrijheid. Jouw ontwikkeling als architect of stedenbouwkundige staat centraal. Het horizontale programma biedt je de mogelijkheid om je eigen programma samen te stellen zodat je zelf kunt bepalen welke richting je op wilt in het vak. Uit het rijke palet aan ontwerpstudio’s en colleges kun je die onderdelen kiezen die daarop aansluiten. De Academie begeleidt je daarin.

Door het horizontale programma studeer je steeds samen met studenten uit verschillende jaren en met verschillende niveaus van kennis en kunde. Samen studeren stelt je in staat je eigenheid als ontwerper ten volle te ontwikkelen.

Vrije Keuze
agenda

Het gehele jaar door biedt de Academie activiteiten aan om kennis te maken met de masteropleidingen Architectuur en Stedenbouw.

18.04

Afstudeerpresentatie Ivo van Doorn


openbaar toegankelijk
Lees meer

19.04

Lecture Stephen Taylor


19.04

Afstudeerpresentatie Marjolijn Vrolijk


openbaar toegankelijk
Lees meer